
Holy Cow
I går kjøpte Ailo Gaup en ku til Mother Courage sitt fattigdomsprosjekt i Uganda. Ailo Gaup har fløyet en ku ned til en fattig kvinne og hennes familie i Uganda. Hun skal hete Miss Mimi. Min partner Joan Sitenda vil nå gå med sendebud til en kvinne på landsbygda og fortelle henne om den flotte gaven fra en venn i Norge. Stor glede. Supert!
Facebookgivere
Det er mange på Facebook og i mitt nettverk som bidrar til prosjektet som jeg kaller " Solidaritetsdråper fra Overfloden Norge". I løpet av de snart 6 årene jeg har jobbet med dette, har det blitt over 60 kuer, som har fått mange kalver. Ja, Miss Odda er sågar blitt bestemor. Hundrevis av griser er gitt, høner likeså. Noen geiter er gitt til muslimske kvinner. Og grisehus er bygget, land er kjøpt. Sømskole og mikrokredittbank er etablert. Opplæring er gitt. Spare- og lånegrupper er etablert. Acholismykker er solgt. Skolepenger til unge jenter, og mye mer. Slik har prosjektet vokst, sten for sten. Og pengene er øremerket og går direkte, uten administrasjonskostnader til fattige kvinnene og deres familier.
Fra grasrot til grasrot
Ailo Gaup skriver på sin Facebookside: "Du har kanskje oppdaget det du og, og har du ikke oppdaget det, gjør du det snart. Det er vi på grasrota som må støtte de andre på grasrota. Det er hjelpen som virkelig hjelper. Sånn er det bare. Direkte fra en person til en annen. Som Bitten gjør det. Norges statsstøtte til andre land er greit nok. Er redd for at millioner av de kronene ikke hjelper enkeltindivider, men støtter korrupte ledere og blir bare borte."
Denne erkjennelsen er ganske skjellsettende for oss som er i nærkontakt med bistandssystemet.
Kutter budsjettstøtte til Uganda
Norge og ti andre givere reduserer nå støtten til ugandiske myndigheter. Uganda gjør for lite for å redusere korrupsjon, er meldingen fra giverne. Gruppen av givere er: Verdensbanken, Europakommisjonen, Belgia, Danmark, Irland, Norge, Nederland, Storbritannia, Sverige, Tyskland og Østerrike. Mens giverne opprinnelig hadde planlagt å gi budsjettstøtte på 360 millioner dollar, barberes nå støtten med minst ti prosent. Noe av dette vil bli gitt som betinget støtte dersom ugandiske myndigheter gjennomfører reformer som giverne krever. Budsjettstøtten fra Norge reduseres med tre millioner kroner, fra 65 til 62 millioner i år. "Beløpet er ikke så veldig stort, det er heller ikke hensikten. Viktigst for oss har det vært at givermiljøet har klart å samle seg om en utvetydig melding til myndighetene, og at vi nå reagerer i tråd med denne – handling har fulgt ord, sier Vegard Pedersen, landøkonom ved den norske ambassaden i Kampala.
Forskjellen mellom fly og gris
Ugandas president Yoweri Museveni kjøpte i 2007 ett av verdens mest eksklusive fly i privatjetklassen, til 335 millioner kroner. Norges ambassadør i Uganda svarte til Aftenposten at det i Afrika generelt kan være vanskelig å finne gunstige flyforbindelser med kommersielle selskap mellom de enkelte land. Dette svaret får Mother Courage fra ambassaden i Kampala når vi for tredje gang søker en liten økonomisk støtte til å holde griser for å klare å bli økonomisk selvstendig og kunne kjøpe seg eget land, på vegne av kvinneprosjektet KERWDA: ”Vi har dessverre ikke budsjettlinjer som er beregnet på denne typen prosjekter. Lykke til med prosjektet og hold oss oppdatert fremover også!” Her vil det altså være snakk om budsjettlinjer som passer til flykjøp, men ikke til kjøp av griser i et land der utvikling av jordbruket er livsviktig for å brødfø folk og skape ny økonomisk vekst. For å unngå sult og nød. Det er ikke oljen som redder Afrika, men kuer, griser og høner. Det er absurd at Den norske regjering har mer fokus på olje enn jordbruk i sin politiske bistandsstrategi for Uganda. Siste nytt er at Museveni skal kjøpe jagerfly for USD 670M. Det er vel det Uganda har minst behov for.
Fra menneske til menneske
Endring skjer på individ nivå, fra menneske til menneske. Derfor må politikere ned fra pidestallen og til grasrota for å kjenne på behovene og for å ta de riktige avgjørelsene. Enten det gjelder fattigdom i Norge eller ellers i verden, så må det et genuint engasjement til, og slett ikke kun en kort visitt.
Utgått på dato
Vi har trosset konstant mangel på penger, svinepest, kuer som er døde av sykdom og tørke, aggressive og voldelige ektemenn, kulturkollisjon, stort sett det som skjer i et utviklingsarbeid mellom to kulturer. Vi var i Den norske ambassaden for fjerde gang med våre grasrotkvinner. Jeg blir flau på vegne av norsk bistand, hvor liten interesse byråkratiets representanter viser for vårt partnerskap. De så på klokken, og henviser oss bare videre. Da jeg gikk ut av det flotte ambassadebygget og med limousinene utenfor tenkte jeg at vi trenger verken aksept eller økonomisk støtte fra et system som er utgått på dato.
Utmattelse
De fleste innovasjoner tar mellom 3- 5 år for å bli bærekraftige.
Å søke offentlig støtte er en utmattelses- og kanossagang som ofte føles nedverdigende for mennesker med initiativ og entreprenør ånd. Du føler at du kommer i en myr, der du synker stadig dypere ned. I starten tror du at prosjektet ditt ikke er godt nok, du har ikke uttrykt deg klart nok, du må kunne vise til større resultater etc. Etter hvert går det opp for deg at når du tenker utenfor boksen, er det veldig vanskelig å få til en dialog. Og at systemene ikke er til for innovasjoner, men for seg selv. Så jeg har sluttet å søke det offentlige om støtte. Får grønt utslett på kroppen når jeg tenker på det. Så klart gir kroppen min beskjed. Det tar bort fokuset fra det som du egentlig skal gjøre, å få til resultater.
Gladmelding
Men her om dagen kom der en liten gladmelding. Jeg fikk kr. 5.000 fra fylkeskommunen, og det uten å ha søkt! De synes prosjektet mitt er så flott. Da jeg spurte om å få utbetalt pengene, fikk jeg beskjed om at jeg måtte levere regnskap og rapport, samt at de ønsket logoen sin i presentasjonen av prosjektet. Enten du får millionstøtte eller en liten slant, er prinsippet det samme.
Have less, Giving More
De som har lite gir mest. Personer i lavere sosioøkonomiske klasser har en tendens til å opptre på en mer prososial måte på grunn av en større satsing på egalitære verdier og økt følelse av medfølelse for andre. Enkelt sagt, livet stressfaktorer og utfordringene for de som sliter økonomisk, ofte ansporer til større sosialt samarbeid. Så jeg er glad for Facebook og alle mine venner som støtter meg, og tror at systemene faller, fordi de ikke kjenner behovene grasrota har. Og at det er du og jeg som forandrer verden. Takk for kua Ailo! Du får et bilde av kua og en historie fra familien den bor hos. Tusen takk alle sammen.
Rapport: Having Less, Giving More; http://www.rotman.utoronto.ca/facbios/file/Piff%20Kraus%20C%C3%B4t%C3%A9%20Cheng%20Keltner%20JPSP%20in%20press.pdf